Suomalainen puukko on työkalu jota on aina tarvittu kun ollaan oltu luonnonmateriaalien kanssa tekemisissä. Puukko on erityisesti eränkävijän ja luonnososaliikkujan uskollinen matkakumppani.
Puukkoja alettiin valmistamaan raudan käyttöönoton ja sen käsittelyn oppimisen aikoihin. Puukko on ollut aina yleistyökalu, jota on käytetty puuntyöstöön, ruokailuun, riistan teurastukseen, kalan perkaamiseen, parran ajoon jne. Se on niin terän kuin kahvankin kohdalta yleensä noin kämmenen levyinen. Vuolupuukossa terä on kahvaa lyhyempi.
Hiiliteräksestä taottu puukko tai veitsi ei suinkaan ole huollosta vapaa teos. Tärkein toimenpide käytön jälkeen on terän kuivaaminen. Vuolutuokion tai eräretken päätteeksi on tarpeellista puhdistaa ja kuivata terä hyvin.
Veitsen teroitus suoritetaan vesihionnalla. Aseta hiomakivi terän lappeen suuntaisesti, liippaa edestakaisilla liikkeillä kunnes teränsuun vastakkaiselle puolelle syntyy kierre. Toista menetelmä toiselle puolelle ja lopuksi poista syntynyt kierre.
Mikko käyttää teroitukseen japanilaista King 1000/6000 grit hiomakiveä.
Kahvan eli puukonpään voi öljytä keveästi pellavaöljyllä seuraavasti. Ensimmäisenä sivellään hyvälaatuista pellavaöljyä taikka vernissaa puukonpäähän. Muutaman tunnin tai viimeistään vuorokauden päästä pyyhitään ylimääräinen öljy pois. Tämän jälkeen annetaan kahvan kuivia muutaman päivän. Puukonpää on puuta, joten sitä ei saa missään tapauksessa pestä koneessa.
Jos puukon käyttö on ahkeraa, on myös hyvä muistaa rasvata tuppi vuosittain. Näin nahka pysyy eloisana ja patinoituminen tapahtuu myös kauniisti.
Puukon ja veitsen terä on käsin taottua hiiliterästä. Se pysyy kunnossa kun se puhdistetaan ja kuivataan käytön jälkeen.
Kahva on puumateriaalia, jonka voi tarvittaessa öljytä pellavaöljyllä tai vastaavalla puunhoitoöljyllä. Konepesu on ehdottoman kiellettyä!
Teroitus suoritetaan vesihionnalla. Aseta hiomakivi terän lappeen suuntaisesti, liippaa edestakaisilla liikkeillä kunnes teränsuun vastakkaiselle puolelle syntyy kierre. Toista menetelmä toiselle puolelle ja lopuksi poista syntynyt kierre. Katso kuvalliset ohjeet täältä.
Jos haluat puukon vuosihuoltoon, ota yhteyttä ja lähetä se takaisin tekijälle.