Puukot

Mikon valmistamat puukot ovat huipputuotteita laadultaan, materiaaliltaan ja muotoilultaan. Kaikki tuotteet ovat käsin tehtyjä ja valmistuksessa käytetään perinteisiä, vuosien saatossa hyviksi havaittuja menetelmiä. Mikon valmistamat puukot ovat haluttuja luonnossaliikkujien ja käsityötä arvostavien ihmisten keskuudessa. Suosituin malli on Tommi-puukko.

Puukot valmistetaan hiiliteräksestä, joka on käyttöpuukolle erinomainen materiaali. Kahva valmistetaan puumateriaalista, kuten visakoivusta tai tuohesta. Jokaisen puukon mukana tulee yksilöllinen, käsin ommeltu tuppi. Värjätyn tupen pinnassa on nahkarasva, joka on kiillotettu.

Alla on esiteltynä yleisimpiä Mikon valmistamia puukkomalleja. Lisää malleja löytyy galleriasta. Kaikkia puukkoja valmistetaan tilauksesta toiveiden mukaisesti.

Tommi-puukko

Tommi-puukko eli Kainuun puukko on vanha, 1800-luvulla kehitetty Kainuulainen puukkomalli.  Fiskarsin hienotaepajan johtajan englantilaisen Thomas (Tommi) Woodwardin oppipoika Kalle Keränen kehitti mallin 1800-luvun lopulla. Kerästä alettiin Woodwardin mukaan nimittää Tommiksi ja hänen valmistamiaan puukkoja Tommi-puukoiksi.

Mikko valmistaa useita Tommi-puukko malleja. Suosituin on Arki-Tommi, jonka terän pituus on noin 9 cm ja kahvan pituus 11 cm. Valikoimassa on myös Akkain-Tommi, Hirvi-Tommi, Tako-Tommi  ja Tupla-Tommi jossa on kaksi puukkoa: Arki ja Akkain.

Kokemäen puukko

Kokemäen puukko on hyvin yksinkertainen, muodoltaan toimiva ja suoraviivainen puukko vailla koristeita. Kokemäen puukko on aina ollut ensisijaisesti työkalu, ei koriste-esine.

Mikko valmistaa Kokemäkeläisiä perinteen mukaisesti joko hopeateräksestä tai viilasta. Kahvassa ei ole ollenkaan heloja, joten puumateriaali on lujaa ja sitkeätä visakoivua. Tuppi on musta.

Vuolupuukko 2010

Vuolupuukko 2010 on erinomaiseksi havaittu koruton ja kaunislinjainen käyttöpuukko. Puukko on palkittu Fiskarsin puukkokilpailuissa mestareiden sarjassa vuonna 2010. Kahva on valmistettu visakoivusta ja terä on taottu 80CrV2 hiiliteräksestä. Teränsuu on kirkkaaksi hiottu ja hamara on takopinnalla.

Pekanpään puukko

Torniosta vajaa tunti jokivartta pohjoiseen sijaitsee Pekanpään kylä, josta on kotoisin erinomainen käyttöpuukko, Pekanpään puukko. Puukon kahva on  tuohesta ja sen helat ovat ohutta messinkiä. Terä on suoranomainen ja pituudeltaan tuohipään luokkaa.

Inkeroisen suvun puukko

Inkeroisen suvun nimikkopuukon kahva on  loimukoivusta ja tuohesta ja sen päissä on messinkihelat. Tunnusomaista puukolle on tyylipuhtaus, kauniit linjat muotoilussa ja sirous. Pään ja helan välissä on kolme tuohilappoa molemmissa päissä ja tupessa on peilin yläpuolella kolmiorivistö. Näistä kuvastuvat suvun perusarvot, jotka ovat koti, uskonto ja isänmaa. Pää on hiottu loimukoivusta, joka tulee rajantakaisesta Karjalasta, ja on käsitelty pellavaöljyllä ja tervalla. Terä on taottua hopeaterästä ja hamara on takopinnalla. Inkeroisen sukupuukko on hienostelematon työpuukko, joka sopii myös koruksi siroudestaan johtuen.

Huolto-ohjeet

Puukon ja veitsen terä on käsin taottua hiiliterästä. Se pysyy kunnossa kun se puhdistetaan ja kuivataan käytön jälkeen.

Kahva on puumateriaalia, jonka voi tarvittaessa öljytä pellavaöljyllä tai vastaavalla puunhoitoöljyllä. Konepesu on ehdottoman kiellettyä!

Teroitus

Teroitus suoritetaan vesihionnalla. Aseta hiomakivi terän lappeen suuntaisesti, liippaa edestakaisilla liikkeillä kunnes teränsuun vastakkaiselle puolelle syntyy kierre. Toista menetelmä toiselle puolelle ja lopuksi poista syntynyt kierre. Katso kuvalliset ohjeet täältä.

Lue lisää puukoista ja niiden hoidosta Puukkotieto-sivulta.

Vuosihuolto

Jos haluat puukon vuosihuoltoon, ota yhteyttä ja lähetä se takaisin tekijälle.